Kamis, 01 November 2012

Folklore Tradisional, Kuwi panganan Apa?? (versi kutha Jepara)

Panganan tradisional inggih punika panganan ingkang dipunwarisaken sacara turun tamurun saking tiyang sepuh kala rumiyin dhumateng generasi salajengipun. Pewarisan punika lumantar pasinaon utawi tradisi masak ing kaluwarga minangka wahana pokok kauripan saben dinten, sarta saking acara-acara ingkang gegayutan kaliyan adat istiadat budaya daerah ing wekdal tartamtu.
Unsur-unsur budaya saged nyiptakaken satunggaling tradisi panganan lan unjukan ing bebrayan. Kathah budaya maringi peranan lan pambiji ingkang benten-benten ngengingi kekalihipun. Tuladhanipun, bahan-bahan panganan ing daerah sanes saged dipunraos tabu saupami dikonsumsi, amergi wonten sebab-sebab tartamtu. Kajaba punika wonten panganan ingkang sae saking babagan ekonomi utawi sosial, amergi gadhahi peranan ingkang wigati ing satunggaling upacara agama lan kapitadosan (Suhardjo, 1996: 9)
Masyarakat limrahipun etnosentris, boten sedaya bahan ingkang miturut ilmu gizi saged dipundhahar dening suku-suku bangsa lan agama. Saengga, bahan saged kasebat panganan utawi unjukan ditemtokaken kaliyan kabudayan kolektif piyambak-piyambak. Katrangan punika jumbuh kaliyan pamanggihipun Foster lan Anderson ing Danandjaja (1994: 182), piyambakipun nyektosaken bilih kabudayan ingkang nemtokaken bahan punika mujudaken panganan punapa boten.
Indonesia kathah sanget suku-suku lan keragaman alam, sedayanipun kagungan werni-werni panganan lan unjukan tradisional. Keragaman panganan lan unjukan punika saged kadadosan amergi saking keragaman bahan, cara ngolahipun, lan cara nyajekaken, sarta keragaman mupangat utawi fungsi. Asring sanget fungsi-fungsi punika dipungayutaken kaliyan kapitadosan, takhayul utawi keyakinan. Tuladhanipun, wanita boten pareng dhahar nanas, amergi saged nyebabaken angel kangungan putra. Kamangka sacara klinis boten wonten larangan kados mekaten. Tegesipun takhayul punika, bilih nanas pikantuk dipundhahar, nanging boten pareng kathah-kathah, amergi saged  nyebabaken padharanipun sakit. Panganan lan unjukan wigati sacara biologis, nanging ugi wigati tumrap hubungan social, antawisipun: 1) ikatan sosial, 2) solidaritas kelompok, 3) ketegangan jiwa, 4) bahasa.
Panganan minangka ungkapan ikatan sosial, amergi masyarakat nyuguhaken panganan lan unjukan gadhahi makna ngandharaken tresna, welas asih utawi kekancan.
Panganan minangka ungkapan solidaritas kelompok gadhahi fungsi njagi solidaritas kulawarga, umpaminipun, ngengeti dinten ulang taun, hari raya ingkang gegayuan kaliyan agama.
Panganan lan ketegangan jiwa amergi dipitados saged maringi ketenangan jiwa, umpaminipun coklat saged ngicalaken tekanan jiwa.
Simbolisme panganan wonten bahasa, amergi ngibarataken swasana ati (mood) kaliyan kwalitas utawi kahanan panganan. Tuladhanipun, eseme manis madu, omongane mambu kembang ndobol, nyaline tempe kaya wong mlempem.
Manungsa sacara universal saged ngolah panganan lan unjukan, ewosemanten asring ngremeni panganan ingkang taksih mentah, nanging ugi wonten ingkang kedah dimasak rumiyin (Koentjaraningrat, 1980: 212). Panganan manungsa kaperang dados tiga, inggih punika: mawi proses pemasakan; mawi proses peragian (fermentation) kados tempe, tape (ketan, pohung), donat, tuak; lan panganan ingkang taksih mentah utawi mardika cara pangolahanipun (lalapan). Lajeng, ingkang boten universal, ngolah pangananipun kanthi cara dipunrendhem ing toya asin.
Amergi perubahan zaman, alam, wekdal lan ngrembakanipun interaksi manungsa ingkang boten dipunwatesi jarak, kathah panganan lan unjukan khas satunggaling daerah saged kasebar kanthi gampil ing daerah sanes lan ugi wonten ingkang ngalami modifikasi. Kajaba punika, wonten panganan lan unjukan ingkang angel dipunpanggihi, utawi boten malih dipuntepangi, lajeng mandar ical ing daerah kasebat.
Panganan lan unjukan tradisional mujudaken identitas satunggaling daerah, daerah saged kuncara amergi saking asil pangananipun utawi unjukanipun, pramila, badhe dipuntliti panganan lan unjukan tradisional Jawa Tengah ing tlatah Kabupaten Jepara, babagan punika kalebet folklore boten lisan ingkang kedah dipun uri-uri karagamanipun.
PANGANAN LAN UNJUKAN TRADISIONAL JEPARA
      1.   Horok-horok
            a.   Nami Panganan lan fungsinipun
                           Horok-horok inggih punika tepung utawi pati sagu (aren) ingkang dikukus. Saged dipunsebat horok-horok amergi sederengipun dikukus, pati aren kacampur toya dipunhorok rumiyin wonten ing tampah, saengga dados pera. Lan asilipun dados butiran-butiran alit kados mutiara utawi sterofoam. Panganan punika kathah disadekaken ing peken Jepara, reginipun sawungkus horok-horok namung Rp 500, 00-Rp 1000, 00. Horok-horok dados panganan ingkang dipundhahar rikala enjing utawi siyang, saged kangge sarapan saderengipun nyambut damel utawi sekolah. Horok-horok pati aren saged penggantos sekul minangka sumber karbohidrat kangge kabetahan energi manungsa.
            b.   Bahan
                  Pati aren, toya, lan uyah
            c.   Piranti damel
                  Tampah, kukusan, dandang, tungku kayu, godhong jati.
            e.   Cara ndamelipun
                              Pati aren diayak ing tampah saengga pikantuk bubuk pati aren ingkang alus. Bubuk pati aren dikepyur toya sekedhik baka sekedhik saengga adonanipun kados pera (prongkolan-prongkolan alit). Lajeng, adonan punika didhang ing kukusan lan dikepyuri uyah sekedhik baka sekedhik ngantos rata. Sasampunipun dikepyuri uyah, kukusan ditutup lan dipuntengga 15 menit. Kirang langkung 15 menit, adodan diwolak-walik malih utawi diaduk lajeng ditutup ngantos mateng. Sasampunipun mateng, diparingaken ing tampah lajeng diaduk malih ngagem garpu ingkang ageng utawi sisir.
d.      Cara penyajianipun
                  Cara penyajianipun diwungkus ngagem godhong jati, utawi kalemekan godhong jati.
                                                     Horok-horok

1.      Sate kikil


a.       Nami panganan lan funsinipun
                  Nami pangananipun sate kikil, amergi bahan dhasaripun kikil utawi kulit sapi ingkang sampun resik, teksturipun kenyal. Sate punika dipundhahar kaliyan horok-horok, kathah dipunsadekaken ing peken Jepara, reginipun inggih punika Rp 500,00-Rp 1000,00 per tusukipun. Sate kikil saged kangge lawuh nalika sarapan, dhahar, utawi kangge gadon lare-lare, tiyang sepuh lan sanes-sanesipun.
b.      Bahan
      Kikil, kacang tanah (goreng), godhong jeruk, lombok, gula pasir, toya bening, kencur.
c.       Piranti ndamel
      Dandhang, tungku kayu, cowek (layah) lan munthu.
d.      Cara ndamelipun
                  Kikil digodhog ngantos empuk kirang langkung 1 jam. Sasampunipun mateng, kikil ditirisaken lan diiris kotak-kotak 2 x 2 cm. lajeng damel bumbunipun, inggih punika kacang tanah goreng dialusaken kaliyan godhong jeruk, kencur, lombok, gula pasir. Pungkasan kikil ingkang sampun diiris kala wau dipunuletaken kaliyan bumbunipun, lajeng ditusuk ngangge sada.
e.       Cara penyajian
      Cara penyajian dipundhahar kaliyan horok-horok minangka lawuhipun.
2.      Adon-adon cara

                                                              Adon-adon coro

a.       Nami unjukan lan fungsinipun
                  Adon-adon cara inggih punika unjukan tradisional khas Jepara. Unjukan punika dipunraos kangge panulak masuk angin, amergi dipunpitados kangge ngangetake badan, babagan punika saged ketingal saking salah satunggaling bahan ingkang dipunginakaken dados campuranipun inggih punika Jahe. Adon-adon cara kathah disadekaken ing alun-alun kutha Jepara, kirang langkung reginipun Rp 2000, 00 lan masyarakat wonten ngrika ugi kathah ingkang ndamel piyambak wonten dalemipun, saged kangge unjukan tradisional utawi jamu.
b.      Bahan
Degan (klapa enom), toya, gula jawa, mrica bubuk, jahe, sere, santen kanil.
c.       Cara ndamelipun
                  Degan diiris kotak-kotak 1 X 1 cm digodhog kaliyan toya, gula jawa, mrica bubuk, jahe, sere ngantos umub utawi mateng.
d.      Cara Penyajianipun
            Unjukan ingkang sampun mateng kalawau diparingaken ing gelas lajeng ditambahaken santen kanil lan diaduk-aduk.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar